Miód wielokwiatowy


Najpopularniejszy miód pszczeli o barwie od jasnożółtej do ciemno - herbacianej. Jego zapach o różnej intensywności bierze się z bukietu kwiatów z jakich powstał. Dominujące akcenty w smaku miodu wielokwiatowego zależą od przewagi nektaru roślin najczęściej występujących w okolicy pasieki. Naturalny miód ulega krystalizacji, jest wiele przyczyn tego naturalnego procesu jak choćby obecność pyłków kwiatów.        






Miód akacjowy


Miód o charakterystycznej jasnej lekko kremowej barwie o wyraźnym, zwłaszcza w świeżym miodzie zapachu pochodzącym od kwiatów akacji
z których nektaru powstaje. Miód ten ceniony jest za swój łagodny smak. Miód akacjowy krystalizuje się najwolniej spośród miodów.        





Miód gryczany


Miód o zdecydowanej ciemno - herbacianej do brązowej barwie,
z charakterystycznym długo utrzymującym się zapachem kwiatów gryki. Miód gryczany wyróżnia się zdecydowanym wytrawnym smakiem
z pikantnymi akcentami zanurzonymi
w słodyczy. Krystalizuje się wolno
w sposób podobny do miodu spadziowego. Krystalizacja przebiega zdecydowanie szybciej
w temperaturze 20°C.        



Miód lipowy


Charakteryzuje go barwa od bardzo jasnej, prawie białej aż do bursztynowej
z zielonkawym odcieniem co jest wynikiem obecności spadzi, która często towarzyszy tej odmianie miodu. Aromat miodu lipowego jest bardzo intensywny
i przyjemny zaś smak ma wyczuwalne pikantne i gorzkawe nuty.
W temperaturze 20°C krystalizuje się
w ciągu kilku tygodni.        





Miód spadziowy


Ze spadzi iglastej - posiada ciemnobrązową barwę z zielonkawym lub szarozielonkawym odcieniem. Charakterystycznym dla miodu spadziowego jest jego zapach przypominający igliwie bądź też żywicę
i takie akcenty odnajdujemy również w jego smaku. Przechowywany
w temperaturze ok. 20°C często się rozwarstwia na część górną płynną
i dolną skrystalizowaną. Miód spadziowy ze spadzi liściastej - ma barwę brązową, zwykle jaśniejszą od miodu ze spadzi iglastej, czasami posiada brunatno - zielonkawy odcień. Smak tego miodu jest słodki z lekko gorzkawym akcentem.