BLOG

Koktajl z natką pietruszki

Koktajle to temat rzeka. Jeśli wyjść poza tradycyjne zestawienia owoców i nabiału można odkryć cały ocean możliwości kompozycyjnych. Niektóre zestawienia smakowe, chociaż dość nieoczywiste, zaskakują doskonałością swojego smaku. Tak ma się rzecz w przypadku połączenia pietruszki i banana z cytrusową nutą pomarańczy i słodyczą miodu lipowego. Przepis na koktajl z natką pietruszki to kolejna propozycja […]

Czytaj dalej

Syrop z forsycji z miodem

Forsycja oprócz tego, że pięknie wygląda to jest jadalna i posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera wiele drogocennych substancji, między innymi rutynę, flawonoidy, lignany czy saponiny. Napary ze świeżych bądź suszonych kwiatów działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo. Wyciągi z forsycji stosuje się także w kosmetykach, które opóźniają proces starzenia skóry. Jedną z najcenniejszych substancji, jaką zawierają kwiaty […]

Czytaj dalej

Wiosna w pasiece

Na drzewach widać pierwsze zielone pąki, dni stają się coraz dłuższe, w powietrzu rozbrzmiewa trzepot skrzydeł powracających do kraju ptaków. Przyroda budzi się z zimowego snu, witając nas ciepłem, zielenią traw i pierwszymi promieniami wiosennego słońca. Do życia budzą się też pszczoły. Po ciężkich zimowych miesiącach czas zabrać się do pracy. Już pierwsze dni wiosny […]

Czytaj dalej

Zielona babka wielkanocna

Wielkanoc, nieodłącznie wiąże się z charakterystycznymi potrawami i wypiekami, które stanowią integralną część każdej świątecznej biesiady. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych wypieków wielkanocnych są babki, które nie tylko zachwycają smakiem, ale również niosą ze sobą bogactwo historycznych i kulturowych znaczeń. Tradycja wypieku babek wielkanocnych sięga wielu wieków wstecz,  choć receptury i formy babek mogą się różnić […]

Czytaj dalej

Miód w tradycji wielkanocnej

Wczesną wiosną, kiedy natura budzi się z zimowego letargu obchodzimy Wielkanoc. To radosne święto związane z celebracją odradzającego się życia ma swoje tradycje sięgające korzeniami zamierzchłych czasów, a jak się pewnie domyślacie i miód ma wśród nich swoje miejsce. Przyjrzyjmy się bliżej jaką rolę pełnił miód w kulturze i zwyczajach ludowych związanych z tym wiosennym […]

Czytaj dalej

Pascha Wielkanocna

Pascha to deser tradycyjnie przygotowywany na Wielkanoc na bazie tłustego twarogu, obfitujący w różnego rodzaju bakalie. Przygotowuje się go bez pieczenia, co w przypadku wersji z miodem będzie miało duże znaczenie, bo miód w tym deserze nie straci nic ze swoich cennych właściwości. Składniki: 1 kg zmielonego pełnotłustego twarogu 220 g masła 100 ml śmietanki […]

Czytaj dalej

Pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym

Dziś zabieramy Was w podróż kulinarną do tętniących życiem uliczek Azji, gdzie zapachy orientalnych przypraw mieszają się z kuszącymi smakami miejscowych potraw. Dzisiejszy przepis jest inspirowany smakami kuchni azjatyckiej. Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym to połączenie delikatności kurczaka z intensywnym smakiem sosu sojowego, słodyczy miodu i ostrych akcentów chilli.  Gotowi na podróż po smakach […]

Czytaj dalej

Pszczoła jest kobietą

Choć dziś wydaje się nam oczywiste, że ulem rządzą kobiety pod wodzą królowej, odkrywanie tajemnic tych pracowitych owadów zajęło badaczom długie lata. Otrząsnęły się już pszczoły z zimowego bezwładu, a królowa od pierwszych zaraz dni kwietnia wzięła się do znoszenia jaj. Robotnice obleciały jaskry, pierwiosnki, śnieżyczki, fiołki i zbadały wierzby oraz krzaki leszczyny. W miarę […]

Czytaj dalej

Sałatka owocowa z miodem

Sałatka owocowa trafiająca wprost do serca to nasza propozycja na walentynki. Dla podkreślenia jej okazjonalnego charakteru zdecydowaliśmy się na foremki w kształcie serc. Równie dobrze jednak sprawdzi się każdy inny kształt. Te sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu,  poradzi sobie z nią nawet kulinarny nowicjusz, czy nowicjuszka. Za to finalny efekt wow! gwarantowany.   Składniki: […]

Czytaj dalej

Tarta karmelowa z miodem wielokwiatowym

Ta niesamowita tarta karmelowa uwodzi nie tylko smakiem. Już od samego patrzenia cieknie ślinka i robi się cieplej na sercu.   Przepis opracowała dla nas Agata, mistrzyni  pięknych nietuzinkowych potraw, które publikuje na swoim Instagramie @_delighted. Składniki: Spód ⁣150—200g pokruszonych ciasteczek⁣ 60g oleju kokosowego ⁣ ⁣⁣Warstwa I 2 łyżki pasty kokosowej⁣ Proszek z buraka lub pitaya […]

Czytaj dalej